SäkerTass

Årsmöte- och konferenstider

Andra helgen i rad nu som jag har varit på konferens med hunden i fokus. Förra helgen var det rasklubben Svenska Kooikerhondjeklubben, där jag är sekreterare i styrelsen, som hade Raskonferens för medlemmarna och denna helgen har SKK, Svenska kennelklubben haft konferens för sina Specialklubbar som verkar under deras paraply.

Det har varit två helger med massor av information och diskussion. Rasklubbens konferens gav nya insikter i genetik och avel och det var också roligt och trevligt att träffa engagerade medlemmar. Jag har lärt mig massor de här 7 åren med kooikerhondje och att vara medlem i och engarerad i rasklubben ger ytterligare en dimension till hundägandet. Vår ras var nästan utdöd efter andra världskriget och har lyckats överleva och sprida sig genom att en person i rasens hemland Holland åkte runt och inventerade hundar som fanns runt om på gods och gårdar i Holland. Det har förts noggranna anteckningar om alla hundar som fötts sen 1942 i hela världen och ett Clubregister finns med uppgifter om stamtavlor, ev sjukdomar och exteriör. Det är ca 30 hundar som utgör den genetiska basen av de hundar vi har idag. Genom DNA och genanalys kan man se att det endast finns 13 ursprungliga hundar av dessa 30 kvar i den genpool i dagens hundar av rasen kooikerhondje. Det är inte mycket och alla hundar är därför släkt med varandra på ett eller annat sätt.
En stor utmaning för rasens överlevnad är att avla på så många hundar som möjligt för att sprida dessa gener så stort och vitt som möjligt. Att inte använda samma avelsdjur för många gånger är av stor vikt.

Mina två hundar har varit med och bidragit till rasens fortlevnad. Mr Spock har en valp från en parning år 2016 och Kes fick 6 valpar i sin första kull förra året. Till sommaren kanske det blir en ny parning med en annan hane. Det ska bli spännande att följa med på den resan ifall det blir av.

Denna helgen var det Kennelklubben som bjöd in till konferens för Specialklubbarna och avtalsanslutna rasklubbar, där vi hör hemma inom SKooi. Jag var med som representant för vår klubb och har suttit och lyssnat i två dagar nu på den ena efter den andra föredragningen från SKK om vad som händer inom organisationen och vad som är på gång. Mycket har varit intressant och jag har fått en del uppslag till ämnen som vi skulle kunna ta upp inom vår rasklubb så småningom.

Tyvärr har mina egna hundar haft lite för tråkigt hemma de här helgerna och inte fått så mycket hjärngympa som de säkert velat haft. Det har snöat rejält i två dagar nu och vi har nästan en halvmeter snö ute i trädgården. Idag har de fått springa runt i snön och jaga boll och hoppa efter snön som min man skottade från uteplatsens bord, så lite aktivitet har de haft ändå.

Jag är helt mosig i huvudet och kommer nog sova och drömma om allt jag varit med om inatt bara för att imorgonkväll återigen ge min tid åt ideell föreningsverksamhet när vi har sista styrelsemötet inför årsmötet.


Halvvägs och lite till

Det går bra nu!

Sommaren har varit lång och varm. Vi har badat i Mälaren och tagit det lugnt mestadels hemma. Hundarna fick vara hos våra duktiga hundvakter i en och en halv vecka i början av juli när vi var på semesterresa till Italien. De har det så bra där och vi är jätteglada att kunna ha alla tre våra hundar hos dom.

Nu är hösten osvikligen här och med den har även vår tävlingssäsong i agility tagit fart igen. Kes har fått börja tävla i klass 1 och Mr Spock visar framtassarna i klass 3. Och som han har gjort det!!
Vi har verkligen flyt just nu. Vi nollar de flesta hoppklasserna och vi kanske har börjat få lite styrsel i agilityklasserna också. Förra helgen var vi i Sundsvall och tävlade där på Timrå BKs tävling. Jag har fortfarande inte riktigt fattat vad som hände men på nåt sätt så lyckades vi nolla en agilityklass och en hoppklass och kom 3:a i båda och fick även certifikat.

Vi har hittills på det här kvalåret lyckats få 3 SM-pinnar i hoppklass och 2 i agilityklass. Det saknas alltså bara 1+2 pinnar tills vi är kvalade att vara med på Agility SM 2019. Det känns inte helt omöjligt men ett litet mirakel som hjälp på vägen vore inte så dumt. Just nu så njuter vi av att det går bra och rider på vågen av agilityrus.

Kes har också visat sig ha talang för agility. På samma tävling förra helgen på Timrå BK gjorde hon många fina lopp och sista klassen för helgen kom vi i mål felfria och på en tredje plats.
Några dagar senare var det klubbmästerskap på Väsby BK och då vann Kes som enda hund som inte diskade sig i något av loppen. Hon fick endast 5 fel i slalom i agilityklassen och felfri i hoppklassen. Överlägset bäst alltså!

41319027_393551044513427_2764932170857316352_n          41595783_10155813818837543_5730834275335405568_n

 


Gott nytt agilityår!

14 maj var det nyårsafton i svenska agilityvärlden. Kvalåret till 2018 års SM i agility avslutades då och 15 maj startade det nya kvalåret inför SM 2019.

I höstas lyckades Mr Spock och jag ta oss upp i den högsta klassen i agility och tävlar nu i klass 3 i både hoppklass och agiltyklass. För att lyckas ta sig till SM ska man under kvalåret på klass 3 tävlingar ha 4+4 kvalificerande resultat i hoppklass och agilityklass. "SM-pinnar" delas ut till de 15 % med bäst resultat i varje tävling under kvalåret så för mig och Mr Spock så hade vi inte många månader på oss att kvalificera oss i år. Vi lyckades ändå på de få tävlingar vi deltog i skrapa ihop 2 pinnar i agilityklass och 3 pinnar i hoppklass och kom alltså lite mer än halvvägs innan kvalåret var slut. Det är mycket mer än vad jag nånsin hade vågat hoppas på.

Under vinterhalvåret har jag haft förmånen att få gå och träna för en superproffsig instruktör, Heidi Pentilää. Vi har utvecklats enormt och det märks definitivt på våra resultat.

Idag inledde vi det nya kvalåret med tävling på Danderyd-Täby BKs trevliga tävling. I strålande sol och härlig sommarvärme så körde vi ett hopplopp och två agilitylopp. I hoppklassen så sprang vi på allt vad vi kunde och lyckades komma i mål utan hinderfel och med tredje bästa tid, en tredjeplats av 48 startande och första SM-pinnen var bärgad.
I agilityklasserna så lyckades jag först tappa bort banan vilket resulterade i en diskvalificering när Spock tog fel hinder i ordningen och sen krånglade jag till det i andra loppet med två vägringar så att det blev 10 fel och lite tidsfel. Men känslan är fortfarande bra och jag vet nu att vi faktiskt kan och att det går att konkurrera bland eliten i Sverige. Så stolt över mig själv och min fina Mr Spock.

IMG_3720

 

Kes är hemma igen!

Hon parades i början av januari med fina Epic som jag också har som rasthund, och fick 6 fina valpar i början av mars. 3 tikar och 3 hanar blev det. Kes ägs av Karin Stare på kennel Kamas i Piteå och har varit där sen mitten av februari. Hon har gjort ett kanonfint jobb som valpmamma åt de vilda livliga valparna. Nu har de flyttat till sina nya familjer i Norge, Boden, Luleå och Falun. Kes fick komma hem till oss igen och 1:a maj hämtade vi upp henne i Gävle dit hon hade fått skjuts av en av valpköparna. Både hon och vi var överlyckliga över att få träffas igen. Hon har varit mycket saknad av oss alla och nu är flocken komplett igen.

Igår började vi om igen med att träna grunderna i agility och min gamla kontaktfältsbräda har kommit fram i trädgården där vi ska försöka lära oss det man kallar Running contacts i agility. Det är att lära hunden att i full fart springa över balansbommen och A-hindret och i farten ändå träffa det olikfärgade kontaktfältet längst ner på hindret. Allt för att spara tid på tävlingsbanan där snabbast vinner.

IMG_4841IMG_4975


Vinter igen =)

Ja, så är det mörkt nästan dygnet runt känns det som. För ett år sen hade vi full vinter med kaos och en halvmeter snö. Idag var det mera höstlikt men solen gömde sig och det kändes som om vi inte hade ljust alls. Hundägare måste ut i ur och skur, varje dag sommar som vinter och i alla väder. Det är en förmån att få tillbringa så mycket tid ute och även om inte alla väder är lika roliga att ge sig ut i så uppskattar våra vänner hundarna att vi ändå tar oss ut med dom. De dåliga väderdagarna får man bara hacka i sig helt enkelt.
Som hundrastare så upptäcker jag årstidernas skiftningar mer och mer för varje år som jag har hållit på. Nu är det fyra år sen jag startade SäkerTass och jag upptäcker nya roliga ställen i Sollentuna tillsammans med mina kunders hundar och ser nyanserna i de områden jag går i ofta. Det ska bli roligt framåt våren att få upptäcka hur det ser ut i den senaste kundhundens område när det är ljust på kvällen. Nu går vi med pannlampa och myser i skogen istället.

Jag inser att jag är dålig på att uppdatera här på hemsidan. När jag väl sätter mig ner och ska skriva här så är det en hel del som har hänt. Sommaren är mestadels tävlingsperiod, men i år har jag och min man istället gjort en fantastisk resa till Island. Det var helt enormt att få uppleva denna ö i två veckor och med resan dit och hem (med båt och bil) så blev det lite mer än tre veckor. Vi hade en aktiv och händelserik semester med fantastiskt väder (vilket är väldigt ovanligt på Island) men ändå sa saknar vi båda lite slappar-tid och sol just nu.
Tiden efter semestern i höst har varit hektisk med mycket jobb, träning och tävlingar nästan varje helg för min del.

En del resultat har jag och mina hundar ändå lyckats med i sommar och höst på tävlingsbanorna.
Först ut så deltog kooikrarna i en Rallylydnadstävling som pågick hela natten i slutet av juni. Vi började kl. 21 och jag var hemma vid 5:30 igen. En natt tävling med dubbla starter för Kes i Nybörjarklassen och för Mr Spock i Fortsättningsklass. Jag är imponerad över hur båda hundarna trots allt lyckades vara pigga och glada hela natten och Mr Spock presterade ett godkänt resultat i sin sista start kl. 2:30 på småtimmarna och fick därmed sin titel RLD F i fortsättningsklassen.

I augusti var det dags för SKOOI, Svenska kooikerhondjeklubbens rasspecial. Det var KM i både Agility och Rallylydnad och Utställning på söndagen. Mr Spock kom på 3:e plats i Rallylydnaden med sina bästa poäng någonsin och blev även 4:a i Agilityn. Kes vann blåbärsklassen i Agility och gjorde en bra runda i Rallylydnad. Utställningen gick också bra med Spock som fick Excellent i Championklassen och Kes fick ett Very Good i öppen klass. Ingen av dom gick vidare i konkurensen men fick bra kritik av domaren.

Sen har det varit agility för hela slanten nästan varje helg under hösten. ÄNTLIGEN, fick vi sista uppflyttningspinnen i Agilityklass 2. Vi kom 3:a på tävlingen i Frövi i augusti och är nu i klass 3 på heltid i båda grenarna. Självklart så blir man ju sugen på att prova i den nya klassen så vi anmälde till tävlingar på Gotland och i Dalarna samt en regnig och lerig tävling på "hemmaplan" i Kista.
Det är helt klart en ny situation att tävla i högsta klassen. Allt måste stämma i handling, fart och känsla under hela loppet från start till mål. Det finns inget utrymme för misstag och vi lär oss hela tiden för varje bana vi springer. Med lite stolpe in lyckades Mr Spock och jag ta oss i mål med 4:12 s tidsfel och kom på 7:e plats i agilityklassen på tävlingen i Dalarna. Det resulterade i en SM-pinne. Oerhört stolt över hur långt vi har kommit och det är sååå roligt att få springa agility ihop med sin hund som tycker att det är det roligaste i hela världen att göra ihop med sin matte.

Vi tränar nu för fullt för att komma vidare och sätta dom där banorna på tävling. Det är coach-grupp med bästa tränaren Heidi Penttilä och styrka och simträning i vinter.
Kes har under hösten tränat en gång i veckan på banträning med klass 1 banor och har också gått i simskola på hundsimmet. Hon ska få träna inomhus i vinter och fokus blir på kontaktfältsträning och banträning. Planen är att hon ska få starta i agilityklass 1 också i vår. Men först ska hon bli mamma. Det är snart löp på gång och meningen är att hon ska paras och få en valpkull hos sin ägare på Kamas kennel. Väldigt spännande men tråkigt att vi inte kommer ha henne hos oss på ett par månader när hon är mammaledig.


Den som väntar på nåt gott...

Våren har just nu räckt lång näsa till oss hundägare och andra som längtar efter värme och sol. April, april din dumma sill, som trodde att vintern var över. Det har återigen snöat, nu i maj. Idag hade jag t o m is på insidan av glaset på min nya odlingspall och vattnet i trädgårdsslangen hade frusit. Vi får väl se om det blir nån sommar... Jag vägrar i alla fall att ge upp hoppet.

SäkerTass jobbar ständigt med att det ska bli tryggt och säkert för er som hundägare att anlita oss. Vi har nu under våren jobbat med flera nyheter samt ett förmånligt erbjudande som ni kunder här får ta del av.

Djurambulansen Stockholm
SäkerTass är nu medlem i Djurambulansen Stockholm. Det är en ideell förening som på volontärbasis äger och driver en ambulans anpassad till våra husdjur. I medlemskapet ingår en gratis transport samt möjlighet att köpa klippkort på transport till djursjukhus eller veterinärklinik. Om olyckan är framme och hunden är alltför skadad för att man själv ska kunna ta den till djursjukhus eller att man själv också för den delen råkat illa ut, så finns Djurambulansen som en extra trygghet för dig som kund till SäkerTass. Jag hoppas såklart att jag inte ska behöva nyttja deras tjänster nånsin men är glad att få vara med och stötta en sån fin tjänst för våra djur.
Vill du stödja Djurambulansen så kan man själv bli medlem eller skicka en gåva via Swish. Här kan du läsa mer: www.djurambulansen-stockholm.se

Nya avtal
Jag har tillsammans med Hundjuristen under våren arbetat fram ny text och utformning på kundavtalen. Det innebär att det kommer bli tydligare för både er och mig vad vi har kommit överens om i omsorgen om er hund.
En av de saker som är nytt i avtalet är att jag vill att era hundar ska vaccineras årligen mot kennelhosta. Det är en sjukdom som är smittsam (jmfr influensan) mellan hundar som umgås med varandra. Smittan sprids via kontakt nos mot nos, när hunden hostar/nyser eller om hundar dricker ur samma vattenskål/delar på samma leksak/pinne. Vi går oftast i små grupper med hundarna i närområdet och för att undvika smittspridning så vill vi att hunden ska vaccineras årligen.
Sollentuna veterinärklinik i Häggvik har bra priser på vaccination och även drop-in tider som inte behöver bokas. De kommer även finnas på Hundens dag 21/5 (se mer nedan) med abatt på vaccination just då. Se mer på deras hemsida: www.sollvet.se

Färskfoder med hemleverans
Ett mycket förmånligt avtal har slutits med en återförsäljare av färskfodret MUSH.
Alla SäkerTass kunder kommer att få 10 % rabatt vid beställning av en hel låda av maten. Det fiffiga med detta är också att vi kommer att sköta leveransen åt er så ni får det ända hem till köket i samband med rastningen, utan extra kostnad. Det behöver alltså inte stå ute och bli dåligt/risk för att någon tar paketet som vid annan hemleverans.

Färskfoder är naturligt för hundar att äta då det till största delen består av rent kött och en liten del grönsaker. Maten består av 100 % naturliga produkter och innehåller inget spannmål, färgämnen eller tillsatser.
Jag bifogar produktutbudet+prislista på det ni kommer kunna beställa och ett blad med info om maten i detta mail. Nästa vecka delar vi också ut broschyr och prislista till er när vi kommer och rastar era hundar så ni kan läsa mer om hundmaten i lugn och ro.

Vill ni beställa så hör av er till mig så vidarebefordrar jag er order.

Hundens dag 21/5
SäkerTass kommer delta på Hundens dag 21/5, som firas i Edsbergsparken, Sollentuna. Hos oss kommer ni kunna prova på en Rallylydnadsbana, se mina alster av koppel och halsband, leksaker och även göra beställning eller köpa av det som är färdigt.
Flera andra företag och föreningar kommer finnas i parken under dagen med försäljning och aktiviteter. Ta med din hund och gör en trevlig utflykt för att fira vår bästa vän.
 
Rallylydnadskurs för nybörjare
4 tillfällen med start måndag 29 maj. Övriga datum är onsdag 7/6, måndag 12/ 6 och 19/6 kl. 18-19:15. Plats: Gärdesskolans fotbollsplan.
Vi kommer gå igenom och träna på alla 33 skyltar/moment som finns i Nybörjarklassen, gå igenom reglerna och lära sig mer om hur Rallylydnad går till. Det är en rolig aktivering som uppmuntrar glädje och samarbete mellan förare och hund. Passar alla hundar. Minimiålder på hunden är 9 månader.

Pris för kursen är 600 kr men ni som är kunder hos SäkerTass får 100 kr i rabatt om ni anmäler er senast 15 maj. Maila anmälan till sakertass@gmail.com



RSS

Följ oss på sociala medier

På våra sociala medier hittar du alltid det senaste från vår verksamhet.

På Instagram lägger vi upp bilder på rasthundarna och vad vi gör på dagarna.

@sakertass

På Facebooksidan finns bilder och även länkar till intressanta artiklar och sidor som vi tipsar om

www.facebook.com/sakertass