SäkerTass

Nytt år igen!

Och vilket år det kommer att bli... 2023 startar med massor av förväntningar som vanligt men det är inte varje år som man får fira 10-års jubileum!!

I år är det nämnligen 10 år sen jag startade eget företag och gjorde slag i saken av det jag satt och drömde om - att få jobba med hundar på heltid.
Jag hade nyss flyttat från Jokkmokk tillbaka till Stockholmstrakten och kände mig lite vilsen. Vad skulle jag syssla med nu då? Jag hade haft 7 fantastiska år med naturen som mitt vardagsrum och ett jätteroligt jobb med fantastiska kollegor. Livet hade fört med sig att jag behövde göra ändringar och därför flyttade jag igen om än lite motvilligt.

Flera saker gjorde att jag till slut vågade satsa på att gå min egen väg. En resa, en bok, vänner som peppade, en lapp på anslagstavlan i simhallen, livserfarenhet och att våga sin dröm. Det blev till slut SäkerTass !

 

Självklart ska vi fira detta på något sätt. Riktigt hur har jag inte ännu klurat ut men jag hoppas att du vill vara med på ett hörn. Håll utkik på hemsida och mina sociala medier så kommer det en inbjudan så småningom.


Ensam hemma

Snart är det jul igen och ni kommer väl ihåg den gamla julfilmsklassikern Ensam hemma.
Där är det en pojke som blir frånåkt av sin familj när de åker på utlandssemester över julen och han blir kvar hemma i huset.

Som tur är så är det sällan våra hundar lämnas ensamma hemma. Speciellt inte nu i Corona-tider då många jobbar hemifrån. Snart är det slut på hemmajobbandet. Vaccin är på väg och vi ser snart ett slut på det påvtvingade hemmasittandet. Sköööönt!

-Men hunden då?!
Hur många av de som har skaffat hund detta år har tänkt på att träna hunden att klara sig själv hemma några timmar? Lider den redan nu av separationsångest så fort du går till tvättstugan eller ut i garaget?
Har du tänkt på hur det ska bli när du åker tillbaka till kontoret, ungarna får gå i skolan som vanligt igen och hunden är kvar hemma?
Detta måste tränas som allting annat i hundens liv. Börja att förbereda den nu på vad som ska komma sen.

SäkerTass hundrastningstjänst bygger på att hunden klarar att vara ensam i huset. Den ska känna sig trygg hemma även om inte matte eller husse är hemma tillsammans med den. Det ska vara skönt att vila från hundens vanliga uppgifter i hemmet när den är ensam. Den behöver inte vakta, inte passa vid köksbänken ifall det skulle trilla en matbit, inte hålla sig borta från barnens lek, eller delta i densamma. Att vara ensam hemma ska vara en vila för hunden.

Enligt djurskyddslagen får hunden lämnas ensam i hemmet i  fyra timmar. Sen ska den ha tillsyn och möjlighet till rastning. Där kommer vi in i bilden. Med nyckelkvittens och kundavtal så är du trygg att din hund får sin lagliga rätt att komma ut och göra sina behov, får tillsyn, motion och lite aktivering.

När du väl kommer hem igen från jobb eller skola så möts du av en nöjd och glad hund som är redo att hitta på nåt kul tillsammans med dig. Bra va!


Härliga höst!

Äntligen är hösten här!! Det är min favorit tid på året. Lagom temperatur för att vara utomhus, massor av kurser och aktiviteter, nya och gamla kunder på jobbet, sommarens äventyr att se tillbaka på och vinterns utmaningar som är i antågande. Ja, jag gillar hösten.

Det här året är ju inte som vanligt på många sätt. Det har varit tävlingsuppehåll i agilityn sen mitten på mars och min energi för både träning och tävling har fått sig en rejäl knäck. Vi var ju så bra och verkligen på gång innan allt drogs bort... Sommaren fick vi spendera på hemmaplan istället för att vara ute och tävla var och varannan helg. Vi har gått lite kurser för att hålla humöret uppe i agilityn och så har jag och Mr Spock gjort nystart i Rallylydnaden istället.
Det har varit intressant att grotta ner sig i en annan hundsport och mitt mål var att lyckas komma över 80 p i Fortsättningsklassen på tävling. Detta lyckades vi med i september och  nu tränar vi vidare på att tygla energin på banan, öka samarbetet och lära in högerhandling och nya moment för att kunna starta Avancerad klass.

Dixie, som var min äldsta hund fick vi ta ett fint farväl av mitt i sommaren. Han fyllde 14 år och hade ett födelsedagskalas på brukshundklubben. Jag hade gjort en tipspromenad med 14 frågor, ett för varje år, som handlade och Dixie, det fanns rallylydnadsbanor att gå som han hade tävlat på och vi fikade rabarberpaj. En insamling till Hundstallet hade vi. Jag sålde halsband, koppel och små turgubbar i paracord där alla pengar gick till Hundstallet. Tror vi fick in ca 3000 kr totalt. Tack alla snälla som bidrog!
Några dagar efteråt fick Dixie somna in. Hans hjärtfel hade blivit större, han orkade inte gå promenader som innan och det var dags helt enkelt. Tomrummet är enormt stort och vi saknar honom mycket.

Livet går vidare och de andra hundarna gör sitt bästa för att väga upp. Vi behöver inte ta hänsyn längre till den äldre hunden som innan och det blir mer tid att ägna sig åt kooikrarnas träning och tävling.
Kes har fått prova att tävla Rallylydnad igen. Det passar dock inte henne. Hon får scenskräck och kommer inte ihåg att hon nånsin lärt sig att sitta. Så fort hon kliver över banans kantband så fryser hon. Därför ska hon slippa att tävla nåt annat än agility, åtminstone tillsvidare.

I september fick vi äntligen börja tävla officiellt i agility igen. Mr Spock och jag har förra veckan gjort omstart på tävlingsbanan. Och vilken start det blev!! Vi tävlade i Hoppklass 3 på tre olika banor. Första loppet fick vi en snöplig vägran där han sprang förbi ett hinder, men vi tog igen det med råge på nästa bana som vi klarade felfritt och VANN! Det var såååå skönt att känna att vi fortfarande är ett fantastiskt team ihop och att vi kan sätta banan. Det blev 4:e SM kvalificeringen i Hoppklass så nu kan vi fokusera mer på Agilityklassen.
Jag har väl inte egentligen stora förhoppningar om att ta mig till SM nästa år, men trillar det in nån "pinne" så tar vi det som bonus.
Kes ska få tävla lite sparsamt i klass 1 när det är tävlingar i Stockholmstrakten.

Nyligen har jag avslutat två grupper med kursdeltagare i Viltspår. Jättekul att få lära ut hur man spårar och gör eftersök med hund. Alla hundarna och deras ägare var så duktiga och gjorde fantastiska framsteg i skogen. Vill du se lite bilder från avslutningen på spårkursen så finns de här. https://www.facebook.com/402167666576893/posts/3161464787313820/?extid=0&d=n


Dubbelt upp!!

På bara några månader har Mr Spock lyckats med att bli CHAMPION i två olika grenar.

Den första var i höstas när vi gick Viltspårprov. I hällregn och skymningsljus nosade han till sig ett tredje 1:a pris och blev Viltspårchampion (SE VCH). Denna hund som gått från klarhet till klarhet i spårskogen. Han slutar inte att imponera med sitt driv, sin energi och förmåga att sortera bland alla dofter i skogen. Flera gånger har han som den mest rutinerade eftersökshunden struntat i att undersöka återgången (ett blindspår i spåret) och direkt sökt upp vinkeln och gått på det nyare spåret. Han har knappt blinkat i skottprövningen och villigt spårat vidare ända fram till klöven i spårslutet. Han är en sån lysande stjärna

Att spåra har varit så roligt i höst så när det blev chans att gå en ny kurs i eftersök med inriktning på vinter och eftersök på t ex trafikskadade djur så var jag snabb med att hoppa på den. Det är så bra att få gå kurs och lära sig mera och fantastiska Monica som håller i kurserna besitter så mycket kunskap som hon delar med sig av.

För tre veckor sen var det dags igen. Den här gången tog vi oss upp till Sundsvall (Söråker) för att tävla i Agility. Det var tre olika banor med Hoppklass i klass 3. Roligt att få tävla för min gamle vän och domaren Timo Vertanen från Haparanda. Vi har känt varann sen 2006 då jag bodde i Jokkmokk och han höll kurs åt oss på Brukshundklubben.
Mr Spock och jag har fokuserat på att köra snabb och tight agility i bara hoppklass sen innan jul. Vi har börjat om med kontaktfälten och tränar Running Contacts istället för att ha stoppade som innan för att bli snabbare och därför har vi bara tävlat i Hoppklass. Kanske, kanske kunde vi nolla och knipa en placering för att få det sista certet.
I första tävlingen höll jag nästan på att missa min start. Kom in i hallen precis när de sa till att det var två hundar före min start. Det var bara att ta sig till starten direkt, andas djupt några gånger och sen köra för allt vad tygen håller. Vi nollade loppet och kom 2:a!!
I andra loppet var jag lite mer förberedd men eftersom hallen är liten och det är rätt trångt innan start så väntade jag i det längsta med att gå in. Det var en lite klurigare bana och jag höll nästan på att krocka med Spock när jag missade ett blindbyte och fick skicka in honom i en tunnel på bakombyte istället. Trots det nollade vi loppet och kom 3:a!! Den här gången hade vi även turen att de som placerade sig på första och andra platsen redan var Hoppchampions så Certet gick till Spock och därmed även Svenskt Agility(hopp)Championat (SE Ag(hopp)CH)
Jag är så stolt över min fantastiska hund som är med på allt jag vill hitta på. Vi har blivit ett team på riktigt och det är så roligt att få tävla och träna ihop.

Som grädde på moset så vann Mr Spock även 1:a pris som Årets Viltspårskooiker och 3:e pris Årets Allround på Svenska Kooikerhondjeklubbens årsmöte när priserna till Årets kooiker delades ut.

89532068_10219787632257133_7881632877878706176_n87256345_10219654705014035_6932884171379441664_o

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta var ju det roliga som hänt sen sist när jag skrev här. Vad som händer framåt är det ju ingen som vet i dagsläget. Coronaviruset Covid-19 sprider sig som en löpeld genom samhället och de flesta hundtävlingar i närtid är inställda. Att jag valt att inte anmäla till några av de större tävlingarna som skulle gå nu i vår är ju tur för mig som inte behöver bli av med startavgfiter som inte betalas tillbaka, men mera allvarligt är ju ifall närstående skulle råka bli sjuka. Det hoppas jag innerligt att vi slipper här hemma.

Hundrastningen fortgår  och än så länge är inte jag eller några av de anställda sjuka. Vi tar inte emot hundar för rastning där det finns konstaterad smitta i hushållet och idag kommer jag skicka ut riktlinjer för vad som gäller för kommande månad till våra kunder.

 


Sommar, sol och semester. Viltspår prova-på

Härliga sommartider!

Vi på SäkerTass önskar alla våra kunder och hundkunder en riktigt skön och rolig sommar. Hoppas ni får mycket bad, glass till både hundar och människor, springa omkring som man vill och träna trix ihop. Ta dagen som den kommer och hämta ny kraft och fyll på förråden med solljus och varma minnen.

Vis av förra sommarens värme så hoppas jag att ni har laddat upp med sånt som kan hjälpa er fyrbenta kompis att klara av värmen lite bättre. Det finns ett flertal produkter som hjälper till att kyla av en het hundkropp som t ex kyldyna (är sval när hunden ligger på den), kyltäcke av olika märken och varianter (oftast ska man blöta ner dom lite), blöta handdukar, scarfs och inte minst fläktar.
Kyldyna är bra att ha i hundens bur i bilen när ni ska åka på semesterutflykter. En annan bra investering är att skaffa en silverduk (silvershade). Köp en som är tillräckligt stor så att den täcker hela bilen. Den ger då skugga och reflekterar bort solens strålar och värme samtidigt som den släpper igenom luft. Parkera dock alltid din bil i skuggan ändå och om hunden lämnas i bilen ska det vara ordentligt öppet in (finns långa vädringskrokar att fästa i bakluckan så att det ändå går att låsa bilen) runt om. Men helst så bör hunden inte vara kvar i bilen alls utan vill såklart vara med er på era aktiviteter.
 
SäkerTass sommartider:
På fredag 21/6 är det midsommarafton och då är vi lediga.
Alexander ledig 1/7-4/8
Teresa ledig 5/7-28/7
Under juli månad har vi en sommarvikarie för de hundar som är föranmälda och behöver rastning då. Inga nya uppdrag tas förrän vi är tillbaka efter semestern
 
 
Prova på Viltspår
Att träna sin hund i eftersök på skadat vilt är både roligt och nyttigt. Alla hundar uppskattar nosarbete och de flesta tycker det är spännande att sniffa i skogen efter djur. Här kombinerar vi hundens naturliga instinkt med att göra nytta för samhället. Söndagen 29:e september har ni chansen att prova denna form av aktivering för er hund. Mer information och anmälan hittar du på fliken "Hundkurser" här på hemsidan.
 
Mr Spock går just nu en fortsättningskurs i Viltspår och tränar mot att gå prov i öppen klass där spåret har legat 12-24 timmar och är nattgammalt med flera svårigheter såsom bloduppehåll och skottprövning. Allt för att det ska bli så likt ett riktigt eftersök efter skadat vilt som möjligt. Det är roligt att se hur naturligt det är för hundarna att spåra och hur de kan sortera bland alla dofter i skogen för att hitta just sitt spår som de ska följa. När Spock var bara lite drygt ett år stötte vi på en älg som nyss hade blivit påkörd och dött i en bilolycka (ingen förutom älgen var skadad eller dog). Jag klev ur bilen och frågade de som stod vid vägkanten om de behövde hjälp med något men de var okej. Så istället frågade jag om det var okej att jag tog ut min hund för att han skulle få sniffa på en nyss död älg och det var okej för dom. Några veckor senare deltog Mr Spock i anlagsprov Viltspår och fick mycket väl godkänt.RSS

Följ oss på sociala medier

På våra sociala medier hittar du alltid det senaste från vår verksamhet.

På Instagram lägger vi upp bilder på rasthundarna och vad vi gör på dagarna.

@sakertass

På Facebooksidan finns bilder och även länkar till intressanta artiklar och sidor som vi tipsar om

www.facebook.com/sakertass