SäkerTass

Meritlistan fylls på =)

Jag är visst inte så flitig på att uppdatera er om vad som händer just nu. Maj och juni är den allra upptagnaste tiden när man håller på med hundsport och då särskilt agility.

I vår har jag hunnit ha en nybörjarkurs i agility med 8 deltagare. Den avslutades 2 juni med en skojtävling där alla hundar och förare fick visa hur duktiga de blivit på bara några veckor. Vi önskar dom lycka till med träningen nu i sommar och hälsar gamla och nya deltagare välkomna tillbaka i höst när vi kör en fortsättningskurs. Datum för denna och en ny Nybörjarkurs hittar ni på sidan med Hundkurser.

18e maj deltog jag med SäkerTass på Hundens dag i Edsbergsparken vid slottet i Sollentuna. Det var lång kö med hundar och deras ägare som ville prova på agility under dagen.

Försäljningen av egentillverkade koppel och halsband i slitstarka materialet Paracord har också tagit fart. Jag har haft med mig min kollektion till några agilitytävlingar och har nu en lista på beställningar att göra. På min Facebooksida kommer jag att lägga ut ett album med bilder på det jag tillverkat. Det går att beställa genom att skicka mail med storlek, mönster, färger mm så skickar jag prisuppgift mm. Eftersom jag tillverkar dessa på min "fritid" så kan det ta olika lång tid för leverans.

I slutet av april var jag med på ett seminarium i Praktisk flockhantering som ingår i den Hunddagisutbildning jag går. Det var Aurora Hundtjänst i Skogås som höll i kursen. Intressant att få höra hur hon tänker i sitt arbete med hundarna på dagiset och även få utbyta tankar med de andra kursdeltagarna. Nu fortsätter min kurs på hemmaplan och jag hoppas bli klar med alla delar innan semestern om några veckor.

Så till meritlistan. Det är Mr Spock som visat framtassarna igen. I maj tog vi andra uppflyttningspinnen i Agilityklass 1. Vi kom på tredje plats med 0 fel på Uppsala bks tävling. Förra helgen var det utställning igen för Mr Spock. Det var första gången som vi deltog i Championklass och det gick hela vägen. Ett Excellent i kvalitetsbedömningen, CK i konkurensen och som enda hund med CK av 6 deltagande så blev han också Bäst i rasen. Med sig fick han också ett CACIB som är ett internationellt certifikat. Det var Mr Spocks andra CACIB och nu måste vi utomlands för att samla flera. Vi är anmälda till utställningen på Åland i september och hoppas att Mr Spock kan låta pälsen växa till lite mer till dess för att bättra på helheltsintrycket.
Under midsommarhelgen har vi tävlat agility. Denna gång passade vi på att hälsa på sambons föräldrar på Gotland och kombinera med agilitytävlingar i Klintehamn. På lördagen lyckades vi knipa ytterligare en tredjeplats med 0 fel. Denna gång i Hoppklass 1. Det var också den tredje och sista uppflyttningspinnen så nästa tävling startar vi i klass 2.

 


Agility på längden och tvären

Oj vad tiden springer iväg fort när man har roligt. Jag är verkligen lycklig på så många olika sätt just nu. Mitt arbete med rasthundarna i Sollentuna ger mig så mycket glädje varje dag. De är så glada när jag kommer och hem till dom för att ta med dom ut på promenad och man fäster sig verkligen vid deras olika personligheter.
Då och då får jag hälsa nya hundar välkomna och sen nyår har det kommit in 4 nya hundar i gänget.

Med vårens antågande så har även agilitysäsongen satt igång på allvar. Vi är ju lyckligt lottade här i Stockholmstrakten som har tillgång till inomhushallar där man kan träna med hundarna på vintern så helt stiltje har det inte varit ändå.

Mr Spock och jag har hållt igång med en kurs genom Österåkers brukshundklubb och träningar tillsammans med Solna Agilityklubb. Vi har också hunnit tävla en del. Vintercupen i Arningehallen, som Österåkers BK har hållit i var en inofficiell cup där man samlade poäng i tre olika deltävlingar för att ta sig till final 5 april. Vi kom precis utanför finalplats men kom sen med som reserver till finalen. Det var roligt att ha så många tävlingar att träna på och vi föll precis som många andra på målsnöret när vi diskade oss i agilityklassen i finalen. Hoppklassen kom vi runt felfritt med lite snurrar och skrik och panik handling på några ställen. Men oj, så roligt vi har haft.
   Tre officiella tävlingar har vi också hunnit vara iväg på. Den första var det Knivsta BK som ordnade i den fina och stora inomhushallen Stockholms hundsportcentrum i Upplands Väsby. Mr Spock var superduktig som vanligt men matte klantade sig i agilityklassen. En snöplig vägran gav 5 fel och vi halkade ner till 10 platsen av 27 startande. I hoppklassen skärpte jag till mig och där lyckades vi nolla och kom på 2a plats med uppflyttningspinne.
Nästa tävling var i Fagersta. Det var en dubbel Agilityklass. Den här gången gick det inte alls. Vi blev diskade i båda loppen. Farten och Spocks motivation är det inget fel på men när jag inte är tillräckligt snabb så blir det snurrar och fel väg som resultat. MÅSTE träna på att kunna skicka hunden framåt självständigt över hinder istället för att han ska behöva vända sig om och kolla var jag håller hus... *suck* Att klass 1 ska vara den lättaste klassen är inte riktigt sant. Spock är ett agilitygeni när det kommer till att träna svåra banor och klurig handling men när han ska springa rakt fram och iväg från matte, då blir det krångligt.
Senaste tävlingen var för två veckor sen i Strängnäs. Där diskade vi oss i agilityklassen. Var egentligen en bra bana för mig och Mr Spock med lite mera handling än det normalt är i klass 1. Tyvärr var jag där och störde i slalom med att hålla på och tjata på Spock. Han gick ur för tidigt innan sista pinnen och när vi skulle ta om så tog han A-hindret istället = disk. Vi körde på ändå och hade en bra feeling till nästa lopp i hoppklassen. Där kunde det också gått riktigt bra men som vanligt så hinner jag inte med att springa och är inte tydlig nog att visa vid tunnlarna. Två vägringar och 10 fel, men kom ändå på 16e plats av 38 starter.

Efter tävlingen i Strängnäs åkte jag tillsammans med min nya agilitylagkompis hem till en annan i laget för att fika, träffas och prata lagtaktik inför säsongen. Vårt lag heter Små Grodorna. Vi har redan segerdansen klar och så är de ju "lustiga att se" på också, så vi behöver inte skämmas när vi gör bort oss.  Förutom Mr Spock är det Troy som också är kooikerhondje och Nellie och Japp som är cocker spaniels.
Det ska bli jätteroligt att få tävla i lag. Banor i klass 2-svårighet, roliga lagkompisar och fler tävlingar. Första tävlingen blir 20 maj och till dess så ska vi ha fått våra fina lagtröjor också.

I söndags hade jag genom företaget en Prova-på dag i agility. Det var 6 hundar från min rastningsverksamhet tillsammans med sina ägare som kom och hoppade, kröp och klättrade på hinder i hallen i Upplands Väsby. Jätteroligt att se vad glada och duktiga alla hundarna var. Vi hade alla väldigt roligt, tror jag.
Så roligt att jag nu också kör en nybörjarkurs i vår. Det blir start efter påsk och 6 tillfällen. Mer om kursen kan ni läsa under fliken Hundkurser.

Träningskvällarna har kommit igång på Österåkers BK. Mr Spock och jag var ute och tränade i geggan igår. Han var duktig och tog alla kontaktfält jättebra, men jag halkade omkring och det var inte roligt att klafsa i leran. Det blev en kort träning med en längre promenad efteråt tillsammans med träningskompisarna från vinterkursen istället.
Jag har fått tillåtelse att använda lilla fotbollsplanen i grannskapet för att träna agility hemma. Fick tips om enkla hopphinder att bygga själv genom ett agilityforum på Facebook. Så nu ska här inhandlas bräder, plaströr och skruv så har jag snart en egen liten bana hemma. Wiihiii!!!


Tur i oturen

Äntligen har jag fått reda på varför Dixie har varit hängig. Trots många besök hos hundfysioterapeut, laserbehandlingar och vattentramp på löpband så har det hela tiden kommit tillbaka ryggont. Vissa dagar har han varit så stel att han knappt gått ur soffan på morgonen och när han väl gjorde det så kunde han pipa ynkligt och bara ligga still innan han fått igång muskler och börjat röra på sig ordentligt. Stackars min lilla vän!

Efter ett besök hos veterinären Eva som är specialist på ryggproblem och hältutredningar på Vallentuna djurklinik och ett blodprov senare så visar det sig att han har Borrelia. Både lättad och ledsen. Lättad för att han kommer att bli bättre med rätt medicin. Ledsen för att jag inte upptäckt det tidigare och att han gått och dragits med det för länge. Hade ju aldrig kunnat ana att det var det när den andra veterinären sa att det berodde på artros i ländryggen. Fästingar finns ju inte i Norrland där vi har bott och problemen började ju redan för ett år sen. Så detta måste stackarn ha gått med länge.
Nu vet jag i alla fall att alltid misstänka fästingburna sjukdomar om mina hundar blir dåliga i fortsättningen.

Stort hopp om förbättring finns i alla fall. Dixie har redan blivit piggare av medicinerna. Han är snart tillbaka till sitt vanliga odrägliga aussie-jag.  Kanske finns det lite hopp om att framåt sommaren börja tävla lite igen. Ny karriär i Rallylydnad kanske ??


Gott nytt år 2014!

Det nya året har brakat igång med 4 dagars agility tävlingar på Husdjursmässan i Kista. Brukshundsklubben i Österåker, som jag är med i arrangerade officiella tävlingar i klass 2, 3 och lag. Mr Spock och jag var inte med och tävlade. Jag var funktionär istället och hejade fram mina klubbkamrater till framgång. Många fina lopp har vi sett under dom här dagarna. Roligt att få dela ut certifikat och championrosetter till dom som lyckades knipa placeringar för det. Klass 3-ekipagen och lagen har också tävlat om SM-placeringar. Mina klubbkamrater i lag Kalaspuffarna blev kvalificerade för SM i helgen och nu planerar vi att åka till Sollefteå i mitten av juni för att heja fram dom där också.

På Luciadagen, före jul, var jag med Mr Spock till veterinären igen. Den här gången skulle vi kolla ögonen med en s k ögonlysning. Där kan man se om det finns förändringar i ögat som ev. skulle kunna vara ärftliga och ställa till det för kommande parningar. Inget upptäcktes och nu är det fritt fram för vackra kooikerdamer att höra av sig för en kärleksstund med Mr Spock.

20131213_155116

Vid ögonlysning får hunden droppar i ögonen som ska förstora pupillerna så att veterinären ska kunna se in i hela ögat. Då får man så här stora mörka vackra ögon.

SäkerTass har också mjukstartat det nya året med promenader i gråvädret. I vår kommer jag att försöka uttöka verksamheten med att anställa hundrastare, främst i Täby. Känner du någon som är ansvarsfull, dokumenterat hundvan, har körkort och bil som vill vara ute mycket så be dom höra av sig till mig.


Får man ta hunden med sig in i himlen?

20131127_113627

På söndag är det redan andra advent. Hösten har flugit förbi med raketfart, men ändå känns det inte riktigt som vinter än. Jag som har varit van vid långa mörka höstkvällar och snö från början av oktober till mitten av maj har lite svårt att vänja mig vid den här milda vintern som vi har i Stockholm. Lite ljus i mörkret är ändå allt julpynt och ljusslingor som börjar komma fram nu.

På mina dagliga rundor med rastning av hundar i Sollentuna så finns jag i Sjöberg på förmiddagarna. Vi går i området runt Sätra ängar och passerar då ofta Sätraängskyrkan. Nu på lördag 7 december anordnas en Husdjursmässa kl. 16.00. Det är samling utomhus och man får gärna ta med sig hunden dit. Om man får ta med sig hunden in i himlen är det väl ingen som vet riktigt säkert. Men i min värld så tror jag att ingenting ska saknas oss i himlen och då måste det finnas hundar där också. Hunden är vårt äldsta sällskapsdjur och människans bästa vän. De finns hos oss en stund, vissa lång tid som 14-15 år andra kortare. Det gäller att ta vara på tiden oavsett hur lång eller kort och göra det mesta möjliga av den för döden kommer oundvikligen till både hund och människa. Det är det enda vi vet säkert. Mina änglahundar, Atlas och Kajsa väntar på mig i de sälla jaktmarkerna. En dag ska vi återförenas. Det är jag övertygad om. Tills den dagen kommer så vet jag att dom har det bra just nu. Atlas hoppar agility, slappar i en skön soffa och äter hjortron och hallon. Kajsa jagar renar, springer okopplad i lerpölar och ylar bara för att det är roligt. Härliga hundindivider som jag har fått äran att ha som sällskap, vänner och läromästare. Vi ses!RSS