SäkerTass

Agility på längden och tvären

Oj vad tiden springer iväg fort när man har roligt. Jag är verkligen lycklig på så många olika sätt just nu. Mitt arbete med rasthundarna i Sollentuna ger mig så mycket glädje varje dag. De är så glada när jag kommer och hem till dom för att ta med dom ut på promenad och man fäster sig verkligen vid deras olika personligheter.
Då och då får jag hälsa nya hundar välkomna och sen nyår har det kommit in 4 nya hundar i gänget.

Med vårens antågande så har även agilitysäsongen satt igång på allvar. Vi är ju lyckligt lottade här i Stockholmstrakten som har tillgång till inomhushallar där man kan träna med hundarna på vintern så helt stiltje har det inte varit ändå.

Mr Spock och jag har hållt igång med en kurs genom Österåkers brukshundklubb och träningar tillsammans med Solna Agilityklubb. Vi har också hunnit tävla en del. Vintercupen i Arningehallen, som Österåkers BK har hållit i var en inofficiell cup där man samlade poäng i tre olika deltävlingar för att ta sig till final 5 april. Vi kom precis utanför finalplats men kom sen med som reserver till finalen. Det var roligt att ha så många tävlingar att träna på och vi föll precis som många andra på målsnöret när vi diskade oss i agilityklassen i finalen. Hoppklassen kom vi runt felfritt med lite snurrar och skrik och panik handling på några ställen. Men oj, så roligt vi har haft.
   Tre officiella tävlingar har vi också hunnit vara iväg på. Den första var det Knivsta BK som ordnade i den fina och stora inomhushallen Stockholms hundsportcentrum i Upplands Väsby. Mr Spock var superduktig som vanligt men matte klantade sig i agilityklassen. En snöplig vägran gav 5 fel och vi halkade ner till 10 platsen av 27 startande. I hoppklassen skärpte jag till mig och där lyckades vi nolla och kom på 2a plats med uppflyttningspinne.
Nästa tävling var i Fagersta. Det var en dubbel Agilityklass. Den här gången gick det inte alls. Vi blev diskade i båda loppen. Farten och Spocks motivation är det inget fel på men när jag inte är tillräckligt snabb så blir det snurrar och fel väg som resultat. MÅSTE träna på att kunna skicka hunden framåt självständigt över hinder istället för att han ska behöva vända sig om och kolla var jag håller hus... *suck* Att klass 1 ska vara den lättaste klassen är inte riktigt sant. Spock är ett agilitygeni när det kommer till att träna svåra banor och klurig handling men när han ska springa rakt fram och iväg från matte, då blir det krångligt.
Senaste tävlingen var för två veckor sen i Strängnäs. Där diskade vi oss i agilityklassen. Var egentligen en bra bana för mig och Mr Spock med lite mera handling än det normalt är i klass 1. Tyvärr var jag där och störde i slalom med att hålla på och tjata på Spock. Han gick ur för tidigt innan sista pinnen och när vi skulle ta om så tog han A-hindret istället = disk. Vi körde på ändå och hade en bra feeling till nästa lopp i hoppklassen. Där kunde det också gått riktigt bra men som vanligt så hinner jag inte med att springa och är inte tydlig nog att visa vid tunnlarna. Två vägringar och 10 fel, men kom ändå på 16e plats av 38 starter.

Efter tävlingen i Strängnäs åkte jag tillsammans med min nya agilitylagkompis hem till en annan i laget för att fika, träffas och prata lagtaktik inför säsongen. Vårt lag heter Små Grodorna. Vi har redan segerdansen klar och så är de ju "lustiga att se" på också, så vi behöver inte skämmas när vi gör bort oss.  Förutom Mr Spock är det Troy som också är kooikerhondje och Nellie och Japp som är cocker spaniels.
Det ska bli jätteroligt att få tävla i lag. Banor i klass 2-svårighet, roliga lagkompisar och fler tävlingar. Första tävlingen blir 20 maj och till dess så ska vi ha fått våra fina lagtröjor också.

I söndags hade jag genom företaget en Prova-på dag i agility. Det var 6 hundar från min rastningsverksamhet tillsammans med sina ägare som kom och hoppade, kröp och klättrade på hinder i hallen i Upplands Väsby. Jätteroligt att se vad glada och duktiga alla hundarna var. Vi hade alla väldigt roligt, tror jag.
Så roligt att jag nu också kör en nybörjarkurs i vår. Det blir start efter påsk och 6 tillfällen. Mer om kursen kan ni läsa under fliken Hundkurser.

Träningskvällarna har kommit igång på Österåkers BK. Mr Spock och jag var ute och tränade i geggan igår. Han var duktig och tog alla kontaktfält jättebra, men jag halkade omkring och det var inte roligt att klafsa i leran. Det blev en kort träning med en längre promenad efteråt tillsammans med träningskompisarna från vinterkursen istället.
Jag har fått tillåtelse att använda lilla fotbollsplanen i grannskapet för att träna agility hemma. Fick tips om enkla hopphinder att bygga själv genom ett agilityforum på Facebook. Så nu ska här inhandlas bräder, plaströr och skruv så har jag snart en egen liten bana hemma. Wiihiii!!!