SäkerTass

Årsmöte- och konferenstider

Andra helgen i rad nu som jag har varit på konferens med hunden i fokus. Förra helgen var det rasklubben Svenska Kooikerhondjeklubben, där jag är sekreterare i styrelsen, som hade Raskonferens för medlemmarna och denna helgen har SKK, Svenska kennelklubben haft konferens för sina Specialklubbar som verkar under deras paraply.

Det har varit två helger med massor av information och diskussion. Rasklubbens konferens gav nya insikter i genetik och avel och det var också roligt och trevligt att träffa engagerade medlemmar. Jag har lärt mig massor de här 7 åren med kooikerhondje och att vara medlem i och engarerad i rasklubben ger ytterligare en dimension till hundägandet. Vår ras var nästan utdöd efter andra världskriget och har lyckats överleva och sprida sig genom att en person i rasens hemland Holland åkte runt och inventerade hundar som fanns runt om på gods och gårdar i Holland. Det har förts noggranna anteckningar om alla hundar som fötts sen 1942 i hela världen och ett Clubregister finns med uppgifter om stamtavlor, ev sjukdomar och exteriör. Det är ca 30 hundar som utgör den genetiska basen av de hundar vi har idag. Genom DNA och genanalys kan man se att det endast finns 13 ursprungliga hundar av dessa 30 kvar i den genpool i dagens hundar av rasen kooikerhondje. Det är inte mycket och alla hundar är därför släkt med varandra på ett eller annat sätt.
En stor utmaning för rasens överlevnad är att avla på så många hundar som möjligt för att sprida dessa gener så stort och vitt som möjligt. Att inte använda samma avelsdjur för många gånger är av stor vikt.

Mina två hundar har varit med och bidragit till rasens fortlevnad. Mr Spock har en valp från en parning år 2016 och Kes fick 6 valpar i sin första kull förra året. Till sommaren kanske det blir en ny parning med en annan hane. Det ska bli spännande att följa med på den resan ifall det blir av.

Denna helgen var det Kennelklubben som bjöd in till konferens för Specialklubbarna och avtalsanslutna rasklubbar, där vi hör hemma inom SKooi. Jag var med som representant för vår klubb och har suttit och lyssnat i två dagar nu på den ena efter den andra föredragningen från SKK om vad som händer inom organisationen och vad som är på gång. Mycket har varit intressant och jag har fått en del uppslag till ämnen som vi skulle kunna ta upp inom vår rasklubb så småningom.

Tyvärr har mina egna hundar haft lite för tråkigt hemma de här helgerna och inte fått så mycket hjärngympa som de säkert velat haft. Det har snöat rejält i två dagar nu och vi har nästan en halvmeter snö ute i trädgården. Idag har de fått springa runt i snön och jaga boll och hoppa efter snön som min man skottade från uteplatsens bord, så lite aktivitet har de haft ändå.

Jag är helt mosig i huvudet och kommer nog sova och drömma om allt jag varit med om inatt bara för att imorgonkväll återigen ge min tid åt ideell föreningsverksamhet när vi har sista styrelsemötet inför årsmötet.