SäkerTass

Dubbelt upp!!

På bara några månader har Mr Spock lyckats med att bli CHAMPION i två olika grenar.

Den första var i höstas när vi gick Viltspårprov. I hällregn och skymningsljus nosade han till sig ett tredje 1:a pris och blev Viltspårchampion (SE VCH). Denna hund som gått från klarhet till klarhet i spårskogen. Han slutar inte att imponera med sitt driv, sin energi och förmåga att sortera bland alla dofter i skogen. Flera gånger har han som den mest rutinerade eftersökshunden struntat i att undersöka återgången (ett blindspår i spåret) och direkt sökt upp vinkeln och gått på det nyare spåret. Han har knappt blinkat i skottprövningen och villigt spårat vidare ända fram till klöven i spårslutet. Han är en sån lysande stjärna

Att spåra har varit så roligt i höst så när det blev chans att gå en ny kurs i eftersök med inriktning på vinter och eftersök på t ex trafikskadade djur så var jag snabb med att hoppa på den. Det är så bra att få gå kurs och lära sig mera och fantastiska Monica som håller i kurserna besitter så mycket kunskap som hon delar med sig av.

För tre veckor sen var det dags igen. Den här gången tog vi oss upp till Sundsvall (Söråker) för att tävla i Agility. Det var tre olika banor med Hoppklass i klass 3. Roligt att få tävla för min gamle vän och domaren Timo Vertanen från Haparanda. Vi har känt varann sen 2006 då jag bodde i Jokkmokk och han höll kurs åt oss på Brukshundklubben.
Mr Spock och jag har fokuserat på att köra snabb och tight agility i bara hoppklass sen innan jul. Vi har börjat om med kontaktfälten och tränar Running Contacts istället för att ha stoppade som innan för att bli snabbare och därför har vi bara tävlat i Hoppklass. Kanske, kanske kunde vi nolla och knipa en placering för att få det sista certet.
I första tävlingen höll jag nästan på att missa min start. Kom in i hallen precis när de sa till att det var två hundar före min start. Det var bara att ta sig till starten direkt, andas djupt några gånger och sen köra för allt vad tygen håller. Vi nollade loppet och kom 2:a!!
I andra loppet var jag lite mer förberedd men eftersom hallen är liten och det är rätt trångt innan start så väntade jag i det längsta med att gå in. Det var en lite klurigare bana och jag höll nästan på att krocka med Spock när jag missade ett blindbyte och fick skicka in honom i en tunnel på bakombyte istället. Trots det nollade vi loppet och kom 3:a!! Den här gången hade vi även turen att de som placerade sig på första och andra platsen redan var Hoppchampions så Certet gick till Spock och därmed även Svenskt Agility(hopp)Championat (SE Ag(hopp)CH)
Jag är så stolt över min fantastiska hund som är med på allt jag vill hitta på. Vi har blivit ett team på riktigt och det är så roligt att få tävla och träna ihop.

Som grädde på moset så vann Mr Spock även 1:a pris som Årets Viltspårskooiker och 3:e pris Årets Allround på Svenska Kooikerhondjeklubbens årsmöte när priserna till Årets kooiker delades ut.

89532068_10219787632257133_7881632877878706176_n87256345_10219654705014035_6932884171379441664_o

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta var ju det roliga som hänt sen sist när jag skrev här. Vad som händer framåt är det ju ingen som vet i dagsläget. Coronaviruset Covid-19 sprider sig som en löpeld genom samhället och de flesta hundtävlingar i närtid är inställda. Att jag valt att inte anmäla till några av de större tävlingarna som skulle gå nu i vår är ju tur för mig som inte behöver bli av med startavgfiter som inte betalas tillbaka, men mera allvarligt är ju ifall närstående skulle råka bli sjuka. Det hoppas jag innerligt att vi slipper här hemma.

Hundrastningen fortgår  och än så länge är inte jag eller några av de anställda sjuka. Vi tar inte emot hundar för rastning där det finns konstaterad smitta i hushållet och idag kommer jag skicka ut riktlinjer för vad som gäller för kommande månad till våra kunder.

 


Äntligen vår!

Åh, vad härligt att det äntligen har blivit vår. I mitt yrke där man är ute varje dag så märker man årstidsskiftningarna mer än andra. Jag har spanat efter vårtecken sen snön försvann. På rundorna med hundarna så finns det några ställen där jag vet att det brukar vara tidigt. Redan i februari tittade de första snödropparna upp. Nu har vi hunnit lite längre med våren och både blåsippor och vitsippor förgyller promenaderna. Även de klassiska vårfåglarna har hittat hit, bofinken och rödhaken bl a.

IMG_1300[1]

Sen sist jag skrev här i bloggen så har vi hunnit vara i England med Mr Spock på utställningen på Cruft´s. Helt fantastiskt att vara med på. Det är enormt stort med 5 stora mässhallar med utställningsringar, försäljare av hundprylar, presentation av hundraser, aktivitetsringar för att prova på och se olika hundsporter och en arena där agility-, freestyle-, flyballtävlingar och utställningsfinalerna går. Jag kan verkligen rekommendera att åka till Cruft´s i Birmingham 2:a helgen i mars även som enbart besökare om man är hundintresserad.
Hur gick det för Spock på utställningen då? Jo, han blev 3:e placerad i sin klass (open class) där alla championhundar går. Det är en jättebra placering då han fick tävla mot andra champions från både Holland och England. Med det resultatet är han även direktkvalificerad till att delta nästa år på Cruft´s. Om vi ska åka igen får vi fundera på, det är ju en rätt lång resa ändå.

IMG_1363[1]

Våren är en hektisk tid för oss hundnördar. Nu är kurser och tävlingar i full gång igen. Mr Spock går en viltspårkkurs med inriktning mot öppen klass. Vi tränar spår så ofta vi kan och hinner. I påskhelgen blev det flera härliga spårdagar. Kes hakar på med spårande hon också och idag ska hon få gå ett anlagsprov.
Spock har tävlat agility i Askersund. Inga resultat att ta med oss därifrån men det är skönt att ha startat tävlingssäsongen. Tyvärr blev den lite avbruten samtidigt som jag upptäckte att han slagit av en tand. Det blev operation för att ta bort tanden och då får man inte tävla på några veckor efteråt. Som tur är så hinner karensen gå över till nästa utställning som både Spock och Kes ska på i Västerås om några veckor.
Dixie ska tävla rallylydnad igen i helgen. Jag har inte hunnit träna rally sen sist vi var på tävling i februari. Inte så bra att åka så oförberedd på tävling men det får bli som det blir och vi får ta det som banträning helt enkelt.

IMG_1420[1]

Sist men inte minst så för ju våren med sig lite tråkigheter också. Det som göms i snö kommer fram i tö. Nu mer än innan ser man hur många hundägare det är som inte tar upp efter sin hund. Det ligger kvarglömda högar lite varstans utmed våra promenadvägar. Jag har alltid med mig extra påsar så att jag kan ta någon gammal hög också men det är inte alltid det räcker. Därför uppmanar jag er alla igen att när in ändå plockar upp efter er egen hund, ta några steg till och se er omkring ifall du kan ta lite extra skit i påsen. Skit som skit och påse har du ju alltid med dig! (Eller hur  )

IMG_1473[1]

 


Registrering

Trots semestertider och vackert väder så har registreringen av mitt företag gått väldigt fort. Nu är SäkerTass registrerat för F-skatt hos Skatteverket och vi kan börja ta emot kunder på riktigt. Det kommer in förfrågningar till mailboxen lite då och då. Kul att se att det ger resultat med den marknadsföring jag har gjort än så länge.

Samarbetet med Klicka Hunden i Upplands Väsby börjar också ta form. Therese Welander erbjuder mina kunder 10 % rabatt på hela sitt utbud av hundmassage, laserbehandling, hundkurser och problemhundsutredningar. Hon är också återförsäljare av VGW-selen som förhindrar att hunden drar i kopplet på ett skonsamt sätt.
Under rubriken Kundrabatter på fliken för SäkerTass hittar du en länk till hennes företag. Kursutbudet för hösten har redan kommit ut på hemsidan och jag är själv väldigt sugen på att gå kurs också.

Igår var en väldigt varm dag och jag passade på att slappa på stranden hela eftermiddagen. Hundarna fick vara hemma i den svala lägenheten och jag hade hoppats att det skulle bli lite badväder idag med. Istället så är det mulet och det blir nog bara hundarna som får bada när jag åker ut till Åkersberga i eftermiddag.
Gårdagen bjöd också på ett roligt viltspår för Mr Spock. Jag hade åkt ut på fredagkväll och lagt ett 600 m långt spår. När man inte vet riktigt hur terrängen ser ut innan man går ut och lägger spåret så blir det spännande på flera sätt att se hur hunden ska lösa uppgiften. Den här gången började spåret i gles tallskog, nästan på gränsen till kalhygge, gick över i mossbeklädda berghällar och sen in i riktigt snårig och kvistigt lövskog där man inte plockat upp sly och annat skit efter gallring för att avslutas igen i tallskog. Spock klarade återgången i vinkel 1 med sån klarhet att jag nästan var på väg att jubla högt. När spåret sen gick över på mossan så måste det ha dunstat och drivit för han drog iväg en bra bit ifrån spårkärnan och jag fick till slut leda honom tillbaka mot vinkeln för att han skulle hitta rätt igen. Väl där klarade han både vinkel och bloduppehåll men drog återigen iväg lite för långt i sidled och jag fick hjälpa honom rätt en gång till. Däremot så klarade han snårskogsdelen galant. Där var det nästan raka vägen i spåret, så gott det nu går i den terrängen. Belöningen, en halv älgklöv hittades i spårets slut upphängd i ett träd. Lycklig Mr Spock fick bära hem bytet till bilen.


Framgång =)

Det går bra nu!!   

Sen jag skrev senast så har jag hunnit vara på en inofficiell utställning där Mr Spock skötte sig jättebra i ringen. Han visade tänderna så fint och domaren fick känna och klämma på hela kroppen utan att han blev rädd. I konkurrens med fina lilla Bira så blev han Bäst i Rasen och fick vara med i finalen. Där fick vi ingen placering men vi fick ett bra kvitto på att det är på rätt väg.

Förra helgen var det så dags för officiell utställning igen. Den här gången var det Dalarnas Kennelklubb som anordnade i Avesta. Mr Spock hade ännu en lyckad dag. Det blev vinst med Cert och Bäst i Rasen med lilla söta Lyra som Bäst i motsatt kön och också hon fick med sig sitt första cert hem. Grattis Linn och Erik! I finalringen var det tyvärr bara att visa upp sig och sen ut direkt. Men något annat kan man väl egentligen inte vänta sig med en unghund som inte är i full päls ännu. Jag är ändå strålande glad och nöjd över hur bra det går i hanteringen på bordet, tandvisning och runt i ringen. Så nöjd att jag inatt drömde om att Spock vann cert igen   Då kan man ju inte annat än att drömma lite när man är vaken också. Nu har jag anmält Mr Spock till utställningen på Åland 29e september. Med lite tur så blir det ett finskt cert också.

Ett viltspår har vi också hunnit med i midsommarhelgen. Det gick bra förutom på mitten när han verkade tappa spåret och snurrade fram och tillbaka i flera varv innan jag fick hjälpa honom lite på traven att hitta rätt väg. Sen bar han älgklöven hela vägen genom skogen till bilen, jättestolt. Nu tränar vi inför öppen klass.

Dixies laserbehandlingar börjar ge resultat. Nu ska han få behandling 2 ggr i veckan och förhoppningsvis ska jag senare i sommar kunna börja träna upp musklerna på honom. Han har sån agilityabstinens den stackarn. När jag var och tränade med Spock häromdagen så tog Dixie hinder på egen hand, utan lov bara för att få göra nånting, innan jag hann koppla honom. Jag lovar, Dixie. Jag ska göra allt jag kan för att du ska bli bra i ryggen igen och kan börja träna igen. Tillsvidare så är det vila som gäller och ja, vi ska ta upp Rallylydnaden igen. Ska bara... du vet.

Företaget ska jag skicka in om registrering innan månaden är slut. Bäst att sätta deadlines för sig själv   annars blir det inte gjort. Nya förfrågningar droppar in stadigt och en ny kund är signad. Man känner sig rätt så mäktig när man går ut med en stor, stor dobbermanhane. Fina Kalle, är lite osäker på andra hundar och kan inte vara på hunddagis. Han är mysig och jättesnäll att gå ut med. Här är han på en fin sommaräng.

20130623_160104


Coaching och hunddagisutbildning

Sitter just nu och väntar på att min suveräna coach ska komma förbi på ett nytt möte inför företagsstarten. Det är sista gången idag. Vi har stött och blött min idé och jag blir alltid så peppad att gå vidare när hon har varit här. Det är verkligen guld värt

Häromdagen kom också kurskompendiet till Hunddagisutbildningen. Även om jag till att börja med inte ska ha någon traditionell hunddagisverksamhet så är det en bra och gedigen utbildning att ha med sig. Bl a innehåller den mycket djursjukvård och vad man ska tänka på kan hända med hunden. Stor fokus ligger också på etologi, läran om hundars beteende.

Annonser börjar ta form och jag börjar känna mig redo att skaffa kunder. Det ska bli jättespännande att se vilket gensvar jag kommer få. Sommaren är ju redan här med värme, sommarregn, solsken och för dom som inte jobbar -lata dagar. Sommaren är en tid då många skaffar hund för att kunna ha ledigt första tiden med valpen. Vad som händer sen när semestern är slut och jobbet börjar igen kanske man inte tänkt på. Får jag ta med valpen till jobbet? Hur länge klarar den att vara ensam hemma? Har träningen med rumsrenhet tagit längre tid än man trodde? Hunddagiset man tänkt ha hunden på kanske inte tar emot valpar? osv...

Igår var jag också ute och letade efter bra spårmarker för att träna viltspår. Hittade en lite skogsbit utåt Täby. Inte helt idealt och jag hade bara älgklöven och inget blod att lägga ut. Det blev ett kort spår på ca 200 m med 3 vinklar och en grusvägsövergång i torr blandad terräng. Spåret fick ligga i 2,5 timme. Eftersom det var så varmt ute så stiger doften från marken och Mr Spock gick med lyftat huvud nästan hela vägen, utom där han tappade spåret och började ringa för att hitta tillbaka t ex i vinkel 2. Vägövergången var klockren. Han drog rakt över vägen och fortsatte spåret spikrakt på. Stoltare och gladare hund som hittar sitt byte älgklöven fastbunden i ett träd får man leta länge efter. Min duktiga vovve!


RSS